Automata öntözőrendszer - Öntözőrendszer vezérlése

Öntözőrendszer

Öntözőrendszer

Öntözőrendszer képekben

Öntözőrendszer vezérlése

Az automata öntözőrendszer vezérlése

Az automata öntözőrendszer nagy előnye, hogy egy előre beállított program szerint locsol, és gyakorlatilag emberi beavatkozás nélkül, teljesen önállóan teszi a dolgát.
A rendszer gyakorlatilag  robotpilóta-üzemmódban dolgozik, nekünk csak akkor kell beavatkozni, ha rendellenességet tapasztalunk, vagy meg akarjuk változtatni a programot.
Az öntöző önálló működéséhez egy vezérlő automatikára, röviden vezérlőre van szükség.
Ez a vezérlő az öntözőrendszer agya, tárolja a programot, vezérli a mágnesszelepeket, külső szenzorok segítségével figyeli a környezeti paramétereket.
Rendkívül sokféle vezérlőt vásárolhatunk, minden  nagy gyártónak vannak vezérlő automatikái.
A vezérlő kiválasztása sok mindentől függ.
Első sorban a felhasználás jellege határozza meg. Jóval több igénybevételt kell kibírnia egy ipari célra telepített vezérlőnek, mint egy házikerti automatikának. Függ a vezérelni kívánt zónák számától, egyes vezérlők kevesebbet, mások többet tudnak működtetni. Fontos paraméter, hogy a vezérlőt hova tudjuk felszerelni. Egy kültéri vezérlőt úgy terveztek meg, hogy ellen álljon az időjárás viszontagságainak. Ezzel szemben a beltéri automatikákat védett, fedett helyre kell telepíteni. A készüléknek áramforrásra van szüksége a működéshez, és a mágnesszelepeket is össze kell tudnunk kötni vele. Léteznek elemes vezérlők, melyeket rakhatunk akár a szelepdobozba is. Ezeket akkor célszerű használni, ha nincs 230 V a közelben, vagy nem tudjuk megoldani a jelvezetékek eljuttatását a mágnesszelepekig. A vezérlők legegyszerűbb változatát közvetlenül a kerti csapra lehet szerelni, ezzel egy zónát lehet vezérelni.
Jelentős különbségek vannak az öntözőrendszer vezérlőautomatikák között a beállítások variálhatóságában is.
A legegyszerűbbekben egy program fut, napi néhány indítási lehetőséggel. A komolyabbakban több program van, napi többszöri indítási lehetőséggel. Ez fontos lehet például fűmag kelesztésénél, vagy frissen telepített gyepszőnyeg locsolásánál, amikor napi 5-6 locslásra is szükség lehet.
Egy átlagos házikerti felhasználásra szánt vezérlőnél is be lehet állítani az egyes öntözési zónák indítási idejét, a locsolás időtartamát, az öntözési napok számát heti bontásban, a kijuttatott öntözővíz mennyiségét évszakhoz igazítva százalékos bontásban. Csatlakoztathatunk hozzá esőérzékelőt, mely esős napokon letiltja az öntözést.

Ha öntözőrendszerünk jól működik, akkor nincs más dolgunk, mint évszakonként átállítani a programot a növények igényeihez igazítva, és hátra is dőlhetünk.

Ne felejtsük el, az automata öntözőrendszerrel időt, és pénzt takaríthatunk meg, de nagyon fontos a szakszerű kivitelezés, ezért kérjük kertépítő szakember segítségét!

 


Kérjen ajánlatot most!>

 
powered by: Horizont Informatika