Automata öntöző rendszerek - Öntözőrendszer karbantartás Budapest

öntöző téliesítés

Öntözőrendszer

Öntözőrendszer képekben

Az öntözőrendszer karbantartása

Az öntözőrendszert általában 30 cm körüli mélységben telepítjük a talajba. Magyarországon a fagyhatár átlag 80 cm, ezért a rendszer fagyveszélyes, időben gondoskodni kell a víztelenítésről. A hálózatban lévő víz télen megfagy és szinte biztosan károsítja az érzékeny alkatrészeket, elsősorban a mágnesszelepeket, szórófejeket. A víztelenítésre a legbiztonságosabb módszer a kompresszoros kifújatás. Ilyenkor leürítjük a rendszert, majd egy erre kialakított szerelvényen keresztül kompresszort csatlakoztatunk rá. Kinyitjuk a szelepeket, és zónánként kifújjuk a bent maradt vizet. Fontos arra ügyelni, hogy ne lépjük túl a 3,5 bar nyomást, mert kárt tehetünk a rendszerben. Fontos szem előtt tartani, hogy a száraz sűrített levegő képes megolvasztani, ellágyítani a műanyag alkatrészeket, ezért érdemes inkább több lépcsőben vízteleníteni.

Amikor tavasszal az időjárás szükségessé teszi, akkor ismét üzembe kell helyezni a rendszert. Ilyenkor szivattyús rendszer esetén beüzemeljük a szivattyút, hálózatra kötött rendszer esetén óvatosan ráengedjük a nyomást. Ilyenkor érdemes egy szelepet egy kissé megnyitni, hogy ne hirtelen épüljön fel a nyomás a rendszerben. Az egyébként kialakuló „vízkalapács” akár komoly károkat is okozhat.

Ha mindent rendben találtunk, akkor beállítunk egy az évszaknak megfelelő programot, és ellenőrizzük a szórófejek működését, a szórásképeket.

Évközben, ha nem veszünk észre semmilyen rendellenességet, akkor elég havonta ellenőrizni a rendszer elemeit. Ilyenkor megnézzük, hogy nincs-e szivárgás a látható helyeken, rendesen működnek-e a szórófejek, megfelelő-e a beállított program, stb.

 

Öntözőrendszer téliesítése

Kérjen ajánlatot most!>

 
powered by: Horizont Informatika