Automata öntöző rendszer - Öntöző építés Budapest

kerti öntözés

Öntözőrendszer

Öntözőrendszer képekben

Az öntözőrendszer felépítése

A rendszer a föld alatt található, legfeljebb néhány szelepdobozt láthatunk a növények között, esetleg az éppen előbukkanó szórófejekkel találkozhatunk, ha üzemel.

Ezekkel a szórófejekkel juttatjuk ki a szükséges vízmennyiséget a kertbe. Locsolás közben kiemelkednek a talajból, dolguk végeztével pedig visszahúzódnak. Az öntözéshez általában hálózati vizet használunk, ami állandóan nyomás alatt van. Ahhoz, hogy a szórófejek csak akkor locsoljanak, amikor nekünk jó, szabályoznunk kell a víz mozgását.

Ezt a szabályzási feladatot végzik a mágnesszelepek, amelyek kis elektromos jelre nyitnak, vagy zárnak, ezzel szabad utat engedve a hálózati víznek, vagy éppen elzárva azt. Nagyon fontos, hogy a mágnesszelepekhez a telepítés után is hozzá tudjunk férni, hiszen az időszakos karbantartási feladatokat, vagy az esetleges szerelési munkákat el kell tudnunk végezni. Ezért használunk földbe süllyesztett szelepdobozokat, melyekkel el tudjuk rejteni a tartalmát, viszont szükség esetén a fedelét leemelve könnyen hozzáférhetünk. A szelepdobozban helyezzük el a szükséges szerelvényeket, szakaszoló-, leeresztőcsapokat, szűrőket, esetleg vízórát.

A vízforrást a mágnesszelepekkel, és a szórófejekkel műanyag csővel kötjük össze. Ezek amellett, hogy időtállóak, hajlékonyak, könnyen szerelhetőek. Ezeket a KPE csöveket a kert minden részébe el kell tudnunk vezetni, ezért jó ha már a kertépítés során gondoskodnak a megfelelő védőcsövek, átvezetések elhelyezéséről. Így elkerülhető egy esetleges burkolatbontás, vagy támfalvésés.

A rendszer lelke a vezérlő automatika, amellyel a mágnesszelepeket működtetjük. Léteznek szigetelt, az időjárás viszontagságainak ellenálló kültéri vezérlők, és vannak beltéri automatikák, melyeket óvni kell a nedvességtől. A vezérlő működtetéséhez áramra van szükség. Amennyiben nem megoldható az áramvétel, használhatunk elemes automatikát is. Ha kútról szeretnénk öntözni, vagy nem elegendő a hálózati víznyomás, akkor szivattyúval tápláljuk meg a rendszert. A szivattyút el kell tudnunk helyezni a kertben, és áramot kell adnunk neki.

Az öntözőrendszert zónákra bontjuk, minden zónához tartozik egy mágnesszelep, amellyel szabályozhatjuk a működését. Azért van szükség különböző zónákat kialakítani, mert az eltérő vízkijuttató eszközök más-más beállítást igényelnek. Eltérő nyomáson működik egy szórófej, és a csepegtetőcső. Hasonló nyomáson, de eltérő ideig működik egy spray, és egy rotoros szórófej. Az is fontos szempont, hogy mit locsolunk az adott zónán lévő szórófejekkel. A gyepet esőztetve öntözzük rotoros, vagy spray szórófejekkel. A cserjesávot inkább alulról öntözzük csepegtetve, esetleg mikroszóró fejekkel. Egy zónán csak azonos típusú elemek lehetnek. Tehát külön zónára kell tervezni a spray-, a rotoros szórófejeket, és a csepegtetőcsövet is. A rendszer ilyen módon való felosztásának másik oka a korlátozott vízforrás. A hálózaton nem áll rendelkezésre akkora nyomás, és vízhozam, hogy az egész rendszert egyszerre működtetni tudjuk. Ezért nagyobb kertek esetében előfordulhat, hogy az összesen mondjuk 15 db spray szórófejet három zónára osztjuk. Ha ezt nem tennénk meg, akkor a középső fejek csak pisilnének, az utolsók pedig már ki sem emelkednének a földből.

Automata öntözőrendszer felépítése

Kérjen ajánlatot most!>

 
powered by: Horizont Informatika