Automata öntözés - Öntözőrendszer Budapest

kerti locsoló tervezés

Öntözőrendszer

Öntözőrendszer képekben

Az öntözőrendszer elemei

Csőrendszer     

Öntözőrendszer cső


Az öntözőrendszerek építéséhez műanyag csöveket használunk. Ezekkel könnyű dolgozni, egyszerűen lehet toldani, ellenállnak az időjárás viszontagságainak, telepíthetőek a föld alá.
A csövek különböző nyomásértékekkel rendelkeznek. Az állandó nyomás alatt lévő szakaszokra 10 bar-os, az időszakosan nyomás alatt lévőkre 6 bar-os KPE csöveket használunk.
Alacsony nyomású rendszer esetén, ilyen például a csepegtetőcső, LPE csöveket használunk. A csövek különböző, szabványos átmérőben állnak rendelkezésre.

           
Fittingek  

Öntözőrendszer idomok

A csövek toldását, a különböző szerelvények csatlakoztatását KPE fittingekkel tehetjük meg. Egész tárház áll rendelkezésünkre a külső-, és belsőmenetes, tokos, ív-, könyök-, szűkítő-, T-idomokból.

Szerelvények  

Öntözőrendszer golyós csap

A rendszer optimális működéséhez, szabályozhatóságához, karbantarthatóságához különböző szerelvényeket építünk be. Ilyenek a fagycsap, az elzáró-, és szakaszoló csapok, szűrők, nyomáscsökkentő, ürítőszelep, visszacsapószelep.

Mágnesszelep  

A mágnesszelepek biztosítják egy-egy zóna vízellátását. A vezérlő által adott elektromos impulzus működteti őket. Többféle méretben készülnek, így egy kiskert 1”-os hálózatától kezdve, akár egy közpark 2”-os rendszeréig is találunk megfelelőt. A szelepeket földbe süllyesztett szelepdobozokba tesszük, hogy a későbbi hozzáférhetőséget biztosítani tudjuk.

Szórófej  

Ezek az alkatrészek végzik a tényleges öntözést, a hálózati víz nyomása mozgatja őket. Nyomás alatt kiemelkednek a talajból, megszűntével pedig egy rugó segítségével visszahúzódnak oda. Működésük szerint megkülönböztetünk spray szórófejeket, melyek egy előre beállított szögben locsolnak, és rotoros szórófejeket, melyek egy vonalban locsolnak, és közben forognak, így beterítve egy körcikkelyt. A két típus különböző mennyiségű vizet juttat ki egységnyi idő alatt, ezért egy zónán belül nem lehet varálni őket. Minden szórófejben cserélhető fúvókák találhatóak. Ezekkel a fúvókákkal lehet szabályozni a szórás szögét, távolságát, a kijuttatott vízmennyiséget.

   
Csepegtetőcső  

Öntözőendszer csepegtetőcső

Bár nem szórófej, de hasonló funkciót lát el a csepegtetőcső, mellyel a cserjesávokat lehet gazdaságosan öntözni. LPE anyagú cső, melyben csepegtetőtestek találhatóak. A csepegtetőtestek labirintusaiban annyira lecsökken a nyomás, hogy a végén kilépő víz már csak csepeg. Nagyon gazdaságos módja az öntözésnek, kevés a párolgási veszteség, nem fújja el a szél a vízpermetet, a víz lassan itatja át a talajt, nem okoz eróziót, nem folyik el. Nagyobb bokrok, fák locsolásához használhatunk bokoröntözőket, csepegtető gombákat, virágágyásokhoz, cserepekhez mikroszórófejeket.

Vezérlő  

Öntözőrendszer vezérlő

Az egész rendszer agya a vezérlő automatika. Egy általunk összeállított program szerint öntöz. A legtöbb vezérlőn állíthatjuk az öntözés időpontját, időtartamát, a locsolási napok számát. A kültéri vezérlők időjárásálló kivitelben készülnek, ezért akár a szabadba is tehetjük őket. A beltéri vezérlők érzékenyebbek, ezért ezeket mindenképp védett helyre kell tenni.

A vezérlő működéséhez 230 V –ra van szükség. Ha ez valamiért nem megoldható, használhatunk elemes vezérkőket is, melyek 9 V-ról működnek. A vezérlőkhöz csatlakoztathatunk eső-, illetve szélérzékelőket, melyekkel a működésüket a környezeti feltételekhez optimalizálhatjuk.
Az automata által adott jel elektromos vezetékeken jut el a mágnesszelepekig. A csatlakozásokat vízmentes kötőelemek használatával készítjük.


Kérjen ajánlatot most!>

 
powered by: Horizont Informatika